[...] spalający tłuszcz i napędzający metabolizm spoczynkowy), u zwierząt restrykcje energetyczne przekraczające 40% prowadzą do zwłóknienia i apoptozy komórek serca oraz nasilenia w nich stresu oksydacyjnego, a także wydłużenia fazy skurczowej i rozkurczowej lewej komory serca. Upośledzenie relaksacji mięśnia sercowego jest wynikiem [...]
W tym artykule podsumuję krótko największe nieporozumienia, zwykłe kłamstwa i mity, które nadal pokutują w sieci. Część twierdzeń dotyczy budowania „masy” (rozbudowy mięśni), inne redukcji tkanki tłuszczowej, a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi [...]
Ostatnio zacytowałem pewnemu człowiekowi statystyki z kilku badań naukowych. Jego odpowiedzią był film stworzony nie wiadomo przez kogo, w którym występowała losowa osoba, na dodatek szafująca wziętymi z powietrza danymi. Film może być dobrym źródłem informacji, jeśli bazuje na ugruntowanej wiedzy. Wystarczy wkleić do niego źródła i ocena [...]
Ostatnio niezwykle zabawne stwierdzenie zawarł w swojej wypowiedzi Eddie Hall: „Na dwa lata utknąłem na ciężarze 420 kg. Rwałem sobie włosy z głowy i myślałem, czemu nie staję się silniejszy. Później dokonałem analizy tony danych, przekopałem się przez treningi Andy Boltona i Briana Shaw, zrozumiałem, że ludzkie ciało nie może się zregenerować po [...]
[...] przy użyciu młotka i dłuta czy może udajesz się do profesjonalisty, mechanika? Czy zęby leczysz „miksturami z Internetu” czy udajesz się do dentysty? A na ile wyceniasz wartość swojego zdrowia? Mówią, że życie ludzkie jest bezcenne. I powierzasz swoje życie hochsztaplerom i ignorantom? Wyjaśnijmy więc, jakie błędy w rozumowaniu [...]
[...] Maria Moreno i in. How the thyroid controls metabolism in the rat: different roles for triiodothyronine and diiodothyronines https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1469-7793.1997.529bb.x#t1 Arturo Sánchez López de Nava; Avais Raja. Physiology, Metabolism https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546690/ E A [...]
Ile lat już ćwiczysz? 10, 15, 20? Wydawałoby się, że idealnie wpisujesz się w definicję osoby zaawansowanej. Na tym etapie nadal możesz popełniać rozmaite błędy i o tym właśnie kilka słów. Na ten temat dobry film nagrał współzałożyciel Renaissance Periodization, dr Mike Israetel. Na zakończenie Kulturystyka to nie jest tylko podnoszenie i [...]
Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]
Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]
[...] niż 3 duże posiłki" To zalecenie może i byłoby słuszne, gdyby nie ... fizjologia człowieka! Posiłki bogate w proteiny i węglowodany powodują silny wyrzut insuliny. O ile proteiny można spożywać względnie bezkarnie, gdyż są fatalnym źródłem energii, o tyle za nadmiar węglowodanów płaci się przyrostem zbędnych centymetrów w pasie. Im więcej [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Bieganie może być największym wrogiem lub sprzymierzeńcem kulturysty. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? W okresie budowania masy każdy dodatkowy wydatek energetyczny jest niewskazany. To nie znaczy, że masz się bać chodzić po schodach, spacerować czy jeździć na rowerze. Po prostu osoby mające problem z nabieraniem masy powinny ograniczać aktywność [...]
[...] (NPP), methandrostenolone (dianabol w Polsce lepiej znany, jako metanabol), oxandrolone (anavar), methenolone enanthate (primobolan). Ciężko też powiedzieć, na ile stres oksydacyjny i zmiany zachodzące w organizmie są indukowane stosowaniem SAA, a na ile treningiem. Od dawna wiemy, iż nadmierny wysiłek fizyczny wywołuje obraz [...]
[...] for obesity” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772342/ Karen WHALEN, “Lippincot illustrated reviews, PHARMACOLOGY” 6 edycja Maciej Pawłowski, Małgorzata Gilewska, Leszek Czupryniak „Linagliptyna — nowy inhibitor dipeptydylopetydazy-4. Co wnosi nowego do praktyki klinicznej?” Klinika Chorób Wewnętrznych i Diabetologii, [...]
Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]
[...] Jak szybko sprawdziłem w kalendarzu, gdy szef/firma pozwoli nam wziąć kilka dni wolnego, ten czas świąteczny będziemy mogli przedłużyć aż do 16. dni! To mniej więcej tyle, ile trwają standardowe wyjazdy wakacyjne. Jednak w odróżnieniu od wakacji letnich, ten czas, z reguły, nie będzie związany ze zwiedzaniem i poruszaniem się, czyli ogólnie [...]
[...] jazdy na rowerze itd. Białka serwatkowe, zielona herbata, kofeina i inne składniki mogą mieć wyraźny wpływ na metabolizm spoczynkowy i pozbywanie się tkanki tłuszczowej, o ile zmienisz podstawowe środowisko, w którym funkcjonujesz. „Spalacz” przynosi efekty nawet bez zmiany diety, ale będą one wielokrotnie silniejsze, gdy zaczniesz się odżywiać [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
[...] INGA KRZYWY, EDWARD KRZYWY, MAGDALENA PASTUSZAK GABINOWSKA, ANDRZEJ BRODKIEWICZ „OŁóW – CZY JEST SIĘ CZEGO OBAWIAĆ?” https://www.pum.edu.pl/__data/assets/file/0006/38157/56-02_118-128.pdf Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”. Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food [...]